Elak Berunding Dengan Pihak-pihak Tidak Dikenali Jika Terlibat Kemalangan

“KUALA LUMPUR, 30 Jun (Bernama) — Persatuan Insurans Am Malaysia (PIAM) dan Persatuan Takaful Malaysia (MTA) menasihatkan pengguna untuk mengelak daripada berunding dengan mana-mana pihak tanpa persetujuan syarikat insurans atau Pengendali Takaful jika terlibat dalam kemalangan.”

Jika berlaku kemalangan, Apakah yang perlu anda lakukan?

1. Bertenang.

2. Hubungi syarikat insurans atau Takaful ejen / insurans / Pengendali Takaful untuk memberitahu mereka tentang kemalangan itu serta-merta dan mendapatkan nasihat.

3. Anda juga boleh menghubungi Accident Assist Call Centre (AACC) di nombor bebas tol 1-300-22-11-88 untuk pertanyaan am dan perkhidmatan bantuan jalan raya.

4. Catatkan penerangan terperinci apa yang berlaku dan mengumpul seberapa banyak maklumat yang mungkin.

5. Ambil gambar kemalangan dan kerosakan kepada kereta

6. Tuliskan maklumat berikut:

-Tertentu pemandu – Nama, IC, Nombor Telefon, Alamat
-butiran kenderaan – Model dan nombor pendaftaran
-Nama syarikat insurans pemandu

7. Membuat laporan polis dalam masa 24 jam kemalangan.

8. Sekiranya anda sedang diganggu oleh pihak ketiga yang tidak bertanggungjawab, anda juga boleh membuat laporan polis mengenai perkara ini.

Apakah yang perlu anda TIDAK lakukan?

1. Jangan membuat apa-apa rundingan dengan mana-mana pihak tanpa kebenaran terlebih dahulu daripada syarikat insurans Operators yang / Takaful

2. Jangan terima apa-apa penyelesaian, menerima apa-apa pendahuluan tunai, mendedahkan maklumat perbankan peribadi atau menandatangani apa-apa dokumen daripada pihak yang tidak dikenali dalam permintaan untuk menawarkan bantuan.

Ini adalah untuk mengelakkan mangsa kemalangan menerima jumlah tuntutan yang tidak mencukupi berbanding jumlah asal yang akan dibayar oleh syarikat insurans / Pengendali Takaful akibat daripada pihak yang tidak diketahui mengenakan jumlah yang tinggi yuran dan perbelanjaan perkhidmatan dituntut.

Sebaik sahaja anda telah membuat laporan polis, anda boleh meneruskan untuk membuat tuntutan dengan syarikat insurans / Pengendali Takaful

takaful kereta

 

Panduan Tuntutan Insurance/Takaful kereta dari BNM

One Reply to “Elak Berunding Dengan Pihak-pihak Tidak Dikenali Jika Terlibat Kemalangan”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *